گات‌ها (سرود‌های زرتشت)

دانلود: کتاب پی‌.دی.اف

اندیشه نیک، گفتار نیک، کردار نیک

گات‌ها از کهن‌ترین و سپنتاترین بخش‌های اوستاست که از خود اشو زرتشت به یادگار مانده است. گات‌ها جمع گات به چم سرود یا شعر یا گفتار منظوم است. گات در زبان پهلوی به گاس تبدیل شده و به فارسی گاه گوییم. در علم موسیقی امروزی ایران هنوز واژه گاه به معنی آهنگ یا نت موسیقی باقی مانده، ماننده سه‌گاه و چهارگاه. در زبان سانسکریت، گات به صورت گیت (Git) در آمده که بعدها به عربی جیت یا جید تلفظ می‌شود و تجوید به معنی خواندن قرآن با آهنگ و وزن می‌باشد. به طور کلی کهن‌ترین ادبیات هر قومی را سرود یا شعر یا مناجات تشکیل می‌دهد، زیرا مردم می‌توانند شعر و ترانه و سرود را به آسانی از بر کنند و به خاطر بسپارند. ادبیات منثور بعدها پیدا می‌شود که آن هم پس از پیدایش خط و نوشتار به وجود می‌آید…

 

سرودهای زرتشت پیامبر

برگردان به فارسی: موبد رستم شهزادی

گردآورنده: ناشناس

نشر: طومار، ۱۴۰۳

*این نسخه از کتاب برای اولین بار توسط طومار به صورت الکترونیکی منتشر شده است.

توضیحات

در یسنای ۵۷ که به نام ستوت یشت معروف است آمده: «ما می‌ستاییم کسی که برای نخستین‌ بار گات‌های اشو زرتشت را بسرود». در وندیداد که کتاب فقهی دین زرتشتی است، در فرگرد ۱۹ بند ۳۸ از پنج گات زرتشت یاری می‌طلبد و در نخستین کرده ویسپرد نیز از گات‌های زرتشت به طور جداگانه نام می‌برد و به هر یک درود می‌فرستد.

یکی از دلایل تقدس زیاد و اهمیت فوق‌العاده گات‌ها، از میان دیگر بخش‌های اوستا، این است که تمام اصول دین و آموزش‌های کیش زرتشتی در آن گنجانیده شده است. گات‌ها دارای پنج بخش است: اهنود، اشتود، سپنتمد، وهوخشتر و وهیشتوایشت؛

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “گات‌ها (سرود‌های زرتشت)”