رویای حضرت نوح

نوح و رؤیاهای جهانی

خلاصه فشرده بخش‏‌هایی از مقاله «نوح و رؤیاهای جهانی»

فیلم نوح که احتمالاً در همه دنیا دیده می‌‏شود، اثر خود را به‏ جا می‌‏گذارد و در ذهن ‏ها می‌‏ماند. [این فیلم] مانند سایر فیلم‏‌هایی که در مقالات قبل توضیح دادم، دارای پیام جهانی جدی گرفتن رؤیاها و توجه به آن‏هاست و احتمالاً ۵۳‌مین فیلمی می‏شود که در سال‌های اخیر با همین پیام جهانی به سراغ بشر و دنیای مدرن آمده‌اند.(۱) فیلم نوح برای جهان با تأکید و به شدت توضیح می‌دهد که رؤیاهای الهی نجات می‌‏دهند. در فیلم تنها کسی که نجات می‌‏یابد نوح است؛ نوحی که با تمام وفاداری‌‏اش به رؤیای الهی عمل کرده است علیرغم آنکه دیوانه، دروغگو و… خوانده شده. همراهانش هم به دلیل ارتباط و همراهی با او نجات می‌‌یابند (‏نوح و اهله)… حتی متوشالح (‏پدربزرگ نوح) با آن همه قدرت و اقتدار در سیل غرق می‌شود زیرا خود را برای رؤیایی که دیده (‏آمدن آتش از آسمان)، آماده نکرده است و شاید به عمد به دنبال چیزی از همین دنیاست (‏توت).

رکن اصلیِ زندگی نوح (‏در فیلم نوح) اساساً رؤیایی است که دیده و همین رؤیا همه زندگی او را شکل می‌‏دهد و همه چیز بر اساس آن رؤیا تغییر می‏‌کند. نوح ‏(‏در فیلم) عملاً همه مراحل ۱۴‌ گانه آمینا را طی می‏‌کند. این رؤیا در مرکز زندگی او قرار می‏‌گیرد و… همه مردم جهان می‌میرند چون به رؤیاهایشان وفادار نیستند، همه وحشی می‌‏شوند و… و دلیل همه اینها، عدم وفاداری آنها به خداست (‏فیلم طریق رؤیا را مطرح می ‏کند).

اما حیوانات وحشی زنده می‌مانند و اتفاقاً [در] فیلم تأکید بر آن است که آنها در خواب قرار دارند ‏(‏در کشتی)؛ در وضعیت رؤیا و وفاداری به آن هستند. فیلم نوح این برنامه را برای ذهنِ جهان برای چندهزارمین بار ارسال می‌کند که قدرت‌های غول‌‌آسای جهان و بلکه قدرت‌های طبیعت ‏(‏که در داستان نوح نماد آن، حیوانات و پرندگان و خزندگان و… ابرها و باران و طوفان و…) است، در خدمتِ تحقق و هماهنگ با فردی قرار می‏گیرند که به رؤیاهایش وفادار است ‏(‏نوح). غول‌های سنگی هم در خدمت نوح هستند… راه بازگشت به بینهایت را هم نشان می‏‌دهد. غول‌‏های سنگی به خداوند و خانه آسمانی باز می‌‏گردند. از چه طریقی؟ با فدا کردن خود ‏(‏قربانی شدن) به خاطر رؤیای بزرگ نوح، آنها از سنگ به نور تبدیل می‏‌شوند و بجای سکونت در زمین به آسمان ملحق می‌شوند…

در اواخر فیلم موضوعی عجیب‌تر هست. نوح رؤیای خود را به روش دیگرِ دریافت کردن، ترجیح می‏‌دهد. او به طریق دیگری دریافت می‌‏کند که باید با فرزند احتمالیِ عروسش چه کار کند ‏(‏اگر دختر بود او را بکشد). اما این دریافت را در رؤیا ندیده؛ او در خوابش ندیده که نوه‏‌هایش را می‏‌کشد. پس دستِ آخر هم آن‏ها را نکشت و این برتری و غلبه وفاداری به رؤیا در (‏فیلم) نوح است. البته نوح باز هم به خدا وفادار بود چون قرار بود اگر دختر باشد بکشد و اگر پسر باشد زنده بماند اما بچه‌ها دوقلو بودند و شامل آن قرار نمی‌‏شدند…

نویسنده: پِریا (شباب حسامی)

۲۰/۵/۹۳

از کتاب نوح‌‌آموز (جلد دوم)

پی‌نوشت: ۱. کسانی که اهل فیلم و سینما هستند احتمالاً تعداد خیلی بیشتری را می‏‌توانند به این فهرست ۵۳‌تایی اضافه کنند.