روشهای جوان ماندن و سالم زیستن و عمر نوح آسا (قسمت دوم)
همه میدانیم که عمر حضرت نوح(ع) بسیار طولانی و نزدیک به هزار سال (۹۵۰) بوده است. البته پدران او هم عمر طولانی داشتند مثلا حضرت آدم ۹۳۰ سال در زمین زندگی کرد. پسر او شیث در ۹۱۲ سالگی مرد، انوش (پسر شیث) در ۹۰۵ سالگی از دنیا رفت و پسر او قینان تا ۹۱۰ سالگی عمر کرد. یارد و متوشاح هم که از پدربزرگان نوح(ع) بودند بیش از ۹۰۰ سال در زمین زیستند. حضرت نوح در سن ۵۰۰ سالگی صاحب سه پسر به نامهای سام، حام و یافث شد.
من فکر میکنم نوح(ع) خواسته یا به احتمال قویتر ناخواسته، رژیم غذایی و روشهای خاصی را اعمال کرده است چون خداوند هر کاری را از مسیر طبیعی و معقول خودش انجام میدهد. مثلا، به نظرم یکی از عادات غذایی نوح(ع) استفاده از غلات و سبزیجات، و گوشتهای سالم بوده است که همین نکته خودش یکی از توصیههای اصلی تغذیه پیشرفته امروزی محسوب میشود. گواه این مدعا هم کلامی است که خداوند به نوح(ع) میفرماید: «بارور و زیاد شوید و زمین را پر سازید. همه حیوانات و خزندگان زمین، پرندگان هوا و ماهیان دریا از شما خواهند ترسید، زیرا همه آنها را زیر سلطه شما قراردادهام و شما میتوانید علاوه بر غلات و سبزیجات، از گوشت آنها نیز برای خوراک استفاده کنید.»
اینطور شد که اسم این سلسله از مقالات را «نوح آموز» گذاشتم و منظورم از آن آموزههایی است که احتمالا ذر زندگی حضرت نوح(ع) وجود داشته است زیرا او نزدیک به هزار سال با قدرت، موفقیت و سلامت زیسته است. ان شاء ا… حضرت نوح(ع) از کار بنده خشنود شود و همه دوستان و دشمنانم و مرا دعا کند.
در قسمت اول نوح آموز به بعضی از فرضیههای عملی برای افزایش طول عمر اشاره کردیم. البته فرضیههای دیگری هم وجود دارد که به وقتش سراغاش میرویم. بیایید حالا یک سوال دیگر را مطرح کنیم اصلاً چرا انسان پیر و فرسوده میشود؟ چگونه جسم انسان آماده مرگ طبیعی میشود؟ از راههای مختلفی میتوان به این سوال جواب داد و برای پاسخ گویی به آن، فرضیهها یا حتی قوانین مختلفی را مبنا قرار داد. از تأثیرات ارتعاشی و جریان تقدیری گرفته تا عوامل ژنتیکی، توافقات روحی، ویژگی زمانی، ویژگیهای نژادی و دهها فرضیه دیگر. اما یکی از مسلمترین مبانی جواب به این پرسش، که از حالت فرضیه گذشته و به یک اصل علمی و تجربی مبدل شده، موضوع تغذیه است.
طبق این اصل (و فقط طبق این اصل)، مهمترین روش حفظ و تجدید جوانی و جلوگیری از پیری (کند کردن آن) و همچنین اساسیترین روش پیشگیری از بیماریها و افزایش مقاومت و توان دفاعی بدن، تغذیه میباشد. برای این منظور، دانش تغذیه در اولین قدم، آنتی اکسیدانها را توصیه (اکید) میکند.
اما آنتیاکسیدانها چه هستند؟
وقتی آهن در معرض هوا قرار میگیرد چه اتفاقی برایش میافتد؟ میپوسد و اصطلاحاً زنگ میزند. باورتان میشود! بدن ما هم در مجاورت (درونی با) هوا چیزی شبیه به اکسید شدن برایش اتفاق میافتد. بدن انسان در برخورد با بعضی از ملکولهای آزاد فرسوده شده و وضعیتی مشابه زنگزدگی برایش بوجود میآید. این ملکولهای مخرب همان رادیکالهای آزاد هستند که محصول ضایعات کاری سلولهای بدن هستند. رادیکالهای آزاد یا به عبارتی عوامل اکسیداسیون بدن، در برخورد با سلولهای سالم، اخلال گری کرده و دست به تخریب میزنند و در نتیجه مانع از فعالیت طبیعی اجزاء بدن میشوند. پیامد این تخریب و اخلال گری چیست؟ فرسوده شدن بدن یا آنچه ما به آن پیری میگوییم. تضعیف سیستم دفاعی و مقاومت بدن و بنابراین افزایش آسیب پذیری در برابر انواع بیماریها. از دست دادن شور و نشاط و به اصطلاح حال وهوای جوانی. علاوه بر این احتمالا یکی از تاثیرات مستقیم رادیکالهای آزاد، ایجاد نوعی از اختلالات سلولی است که میتواند به سرطان منجر شود.
راههای مختلفی برای برخورد با رادیکالهای آزاد (که آزادی ایشان به اسارت و مرگ انسان منجر میشود) توصیه شده است. اما ظاهراً معتبرترین راه عملی مقابله با این عوامل تخریب کننده جسم استفاده از مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان، دشمنان رادیکال آزاد یا به قولی رادیکال خواران، است. آنتی اکسیدانها قادرند اکسیژن را که از سوخت و ساز سلولها به جا میماند خنثی کنند و به این ترتیب از تخریب سلولها و بروز اختلالات سلولی جلوگیری نمایند.
اما آنتی اکسیدانها و به عبارتی غذاهای جوانی که بر ضد انواع بیماریها و در نتیجه پیری و فرسودگی عمل میکنند، در کدام مواد غذایی وجود دارند؟
برای پاسخ به این سوال کتابهای زیادی نوشته شده و تاکنون تحقیقات دامنه داری صورت گرفته و کماکان نیز این تحقیقات در حال انجام است. هر از چند گاهی در اخبار علمی میشنویم که دانشمندان متوجه شدهاند فلان ماده حاوی آنتی اکسیدان است یا دارویی با ترکیب چند آنتی اکسیدان به بازار آمده. اما به طور خلاصه میتوان گفت که اغلب سبزیها و میوهها حاوی مواد آنتی اکسیدان هستند. در این میان، غالباً آنهایی که معروفتر اند، حاوی مقادیر بیشتری از این عناصر حیاتی هستند.. موادی که با اکسید شدن مقابله میکنند فراوانند اما از مهمترین عناصر آنتی اکسیدان میتوان به اسید پانتوتنیک (ویتامین P)، کوآنزیم Q۱۰، ویتامین A (در حالت بتاکاروتن)، ویتامین D و C و سلینوم اشاره کرد…
خوب برگردیم به تحلیل زندگی نوح (ع) و پدران او.
در فرمانی که خداوند به نوح(ع) میدهد این موضوع را صریحاً به او میفرماید که آنها باید از انواع روئیدنیها (مانند غلات و سبزیجات) استفاده کنند. خداوندی که خدای پدران نوح و آدم(ع) هم بوده است به احتمال بسیار قوی چنین توصیهای را هم به آدم(ع) و فرزندان او داشته است…به همین دلیل عمر نوح و پدران او بسیار طولانی بوده است اما در نسلهای بعدی…
این به معنای اشباع شدن بدن از عوامل آنتیاکسیدان است. نتیجه این تغذیه علاوه بر کند شدن روند پیری و فرسودگی در نوح و فرزندانش، افزایش مقاومت و قدرت دفاعی بدن آنها در برابر انواع بیماریها، میکربها و ویروسها بوده است. مخصوصاً عوامل بسیار کشندهایی مانند قند و چربی خون، انواع سرطان و بیماریهای قلبی که عامل بسیاری از مرگ و میرهای طبیعی در دنیای فعلی است.
سرطان و بیماریهای قلبی را که میشناسید. وقتی رشد و تکثیر ناگهانی و غیر طبیعی سلولهای بدن که به دزدیدن و مصرف کردن غذای سلولهای مجاور منجر میشود، اتفاق بیفتد، شخص دچار سرطان شده است. ممکن است سلولهای سرطانی پاره شوند و تولید زخم نمایند یا اینکه از طریق خون و کانالهای لنف به دیگر قسمتهای بدن گسترش یابند…
مهمترین عامل بیماریهای قبلی هم انسداد عروق است که اصلیترین عامل آن تجمع و رسوب کلسترول میباشد.
سبزیها، غلات و میوهها علاوه بر آنتی اکسیدانها دارای مواد دیگری هم هستند که به صورت مضاعفی بر علیه کلیه بیماریهای مختلف عمل کرده، سیستم هورمونی و عصبی بدن را در تعادل و هماهنگی کامل قرار داده و موجب سم زدایی از بدن میشوند.
علاوه بر تأثیر کلی و عمومی سبزیها و میوهها، بعضی از مواد غذایی خاص وجود دارند که بصورت ویژهایی بر علیه انواع بیماریها و عوامل مرگبار عمل میکنند. مثلاً تعدادی از روئیدنیها تأثیر مستقیمی بر باز شدن عروق و جلوگیری از بیماریهای قلبی دارد؛ ماهی که در دستور غذایی خداوند به نوح(ع) هم آمده و همچنین پرندگان از بهترین نوع گوشت محسوب میشوند که علاوه بر گوشت سفید بودن (که بر خلاف گوشت قرمز سرشار از کلسترول، دارای کلسترول مخرب قابل توجهی نیست) حاوی دهها عنصر و ماده حیاتی میباشند که از طریق تغذیه وحشی و طبیعی به بدن آنها وارد شده. یا ماهی که روغن آن دارای امگا ۳ میباشد و امگا ۳ میتواند مانعی جدی در برابر سکتههای قلبی باشد.۱
بنابراین تا اینجا نتیجه میگیریم که:
نوح(ع) و پدران او با توجه به رژیم «سبزی، غلات، میوه و گوشت آبزیان و پرندگان» از انواع آنتیاکسیدانها، انواع ویتامینها و مواد معدنی، پروتئینها و اسید آمینههای فوق العاده و انواعی از مواد حیاتی دیگر که موجب طول عمر، سلامتی و تجدید جوانی است استفاده کردهاند و بنابراین علاوه بر بیمه شدن در برابر بیماریها و عوامل مرگبار مختلف، فرآیند پیر شدن و فرسودگی را به شدت کند کرده و بلکه به تأخیر میانداختند.
نویسنده: پِریا (شباب حسامی)